2024 var ett mörkt år för världen, präglat av krig, konflikter och en eskalerande klimatkris. Samtidigt har livet på något märkligt sätt pågått. Jag har bytt jobb och fortsatt att lyssna på poddar. Årsbästalistan består av de poddar som dröjde sig kvar hos mig, som dök upp i konversationer långt efter att jag hade lyssnat på dem. Nu hoppas jag på ett fredligare, snällare 2025 fyllt av inspirerande, berörande och tankeväckande lyssning.
//Åsa
Podd: The Good Whale
Avsnitt: Episode 1: Save The Whale
Daniel Alarcón är inte bara radioproducent och grundare av Radio Ambulante, det som brukar kallas för en spansktalande version av This American Life. Han är också författare och det hörs så tydligt i den här produktionen. För det är språket som gör att den här podden står ut. Texten – och det är mycket text – känns nästan litterär. Målande, utan att bli pretentiös, levande och aldrig tråkig. Ett nytänkande berättande behöver inte alltid handla om att experimentera med formen, det kan lika gärna handla om att experimentera med texten.
Podd: Hysterical
Avsnitt: Outbreak
Jag är inte ensam om att lista Hysterical som en av årets bästa poddar. Det är inte så konstigt. Dan Taberskis berättande liknar ingen annans. Det hörs i varenda formulering att han är genuint nyfiken på dem han träffar och det de berättar. Det hörs att han är genuint intresserad av det han ska ta reda på. Och så lyckas han göra det med humor och värme, utan att det blir trams. Jag tappar inte koncentrationen en enda gång.
Podd: Experimentet: Det sista pillret
Avsnitt: Missionären
Över en miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel. Johan Cedersjö är en av dem och han vill sluta. Men den här serien i åtta delar handlar om så mycket mer. Det handlar om ett överflöd av diagnoser, om läkemedelsbolag som dragit nytta av de där diagnoserna för att sälja mer piller, om att skilja på vad som är sjukt och friskt och om att förstå hur man mår med och utan mediciner. En av årets mest ambitiösa serier, som vrider och vänder på en av de stora berättelserna om vår tid: SSRI-revolutionen. Ingenting är svartvitt, nyanserna finns där hela tiden, och Johan Cedersjö delar väldigt generöst med sig av sina tankar, sitt mörker och sina tvivel.
Podd: Question Everything
Avsnitt: S-Town Host Brian Reed Meets His Harshest Critic
I höstas var alla blickar riktade mot USA och mot det amerikanska presidentvalet. I Sverige pågick parallellt en debatt om hur medierna bevakade det amerikanska valet. Brian Reed, känd från This American Life och framför allt succéserien S-town, såg på politiken och journalistiken och på sitt eget arbete och undrade vad som hade gått snett. Hur blev USA så polariserat att en del människor kan välja att inte tro på obestridbara fakta, och varför lyckas inte journalistiken längre nå fram och ut med sanningen om faktiska händelser? Brian Reed verkar ha genomgått något slags personlig kris när hans egen journalistik blivit kraftigt ifrågasatt och hanterar det genom att börja ifrågasätta allt. Insiktsfullt och modigt tar han sig an sina kritiker, de polariserade väljarna och den tillträdande presidenten Donald Trump. Tankeväckande, välproducerat och välbehövligt innehåll.
Podd: Den nya ekonomin
Avsnitt: Jakten på världens viktigaste råvara
Gunnar Harrius lämnade Kapitalet och en era var över. Men tack och lov dröjde det inte länge innan Gunnar var tillbaka med en ny podd: Den nya ekonomin. Gunnar kallar det för en podd om pengar i det 21:a århundradet. Jag skulle säga att det är ekonomipodden som alla, även de som inte tror att de är särskilt intresserade av ekonomi, behöver lyssna på för att förstå vårt samhälle. Gunnar Harrius lyckas, som alltid, ställa frågorna som ingen annan riktigt ställer. Som till exempel hur det gick till när vi plötsligt började acceptera att stora företag värderade till miljarder inte behöver gå med vinst.
Podd: Konflikt
Avsnitt: Klimataktivisterna som blev sabotörer
Ibland får man en känsla av att något har förändrats, men man kan inte riktigt sätta ord på vad. Och så gör någon – i det här fallet Lotten Collin och Konflikt-redaktionen – ett avsnitt som gör att alla bitar plötsligt faller på plats. Klimataktivister som tidigare har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten och fått böter, åtalas nu för samma typ av aktioner i vissa fall istället för sabotage med fängelse i straffskalan. Det är något som har hänt med hur samhället ser på aktivister. Lotten Collin försöker gå till botten med hur det gick till och vad det kan få för konsekvenser.
Podd: P3 Dokumentär
Avsnitt: Krisen i Svenska Akademien och Sara Danius okända dagböcker
Ibland tänker jag på Sara Danius dagböcker. På hur hon använde pennor i olika färger, på de sista raderna hon skrev innan hon gick bort. När vi trodde att allt som fanns att säga om skandalerna i Svenska Akademin var sagt så lyckas Elinor Ahlborn tillföra något helt nytt och med varsam hand förvalta förtroendet från Danius familj att få dela innehållet i något av det mest intima en människa äger – hennes dagböcker.
Podd: Kapitalet
Avsnitt: 392: Att bygga en batterifabrik – ett helvete på jorden
Alla pratar om Northvolt, men det är nästan ingen som har lyckats förklara varför den enorma fabriken i Skellefteå aldrig lyckas komma upp i full kapacitet. Eller ens i närheten. Förutom Kapitalet (och senare även Den nya ekonomin). När jag hade lyssnat på det här avsnittet fick jag en helt annan, mer nyanserad bild, av problemen som den stora batteridrömmen i norr brottas med. Ett avsnitt jag tipsar alla som intresserar sig för batterifabrikens vara eller icke vara att lyssna på.
Podd: The Ezra Klein Show
Avsnitt: The Deep Conflict Between Our Work and Parenting Ideals
Jag har blivit förälder och kastats in i en annan vardag, ett annat liv. Tiden räcker inte till, orken räcker egentligen inte heller riktigt till men måste göra det. Förskolehämtningar och heltidsjobb och prestationsångest och höga ambitioner med matlagning, odling och fritidsintressen. Kalkylen går inte ihop. Och jag är inte ensam om att känna så. Därför var det så befriande att lyssna på den här initierade diskussionen om de låga födelsetalen i stora delar av västvärlden, och hur vår idé om vad föräldraskapet ska vara kanske har med saken att göra. Ett avsnitt som jag tänker på ganska ofta, och tipsar om så fort jag får chansen.
Podd: Serial
Avsnitt: Ep. 1: Poor Baby Raul
Det har verkligen hänt mycket med poddvärlden sedan Serial hade premiär 2014, som Sarah Koenig så riktigt påpekade i en intervju i The Guardian förra året. Räck upp en hand alla ni som missade att det 2024 släpptes en helt ny, ambitiös, lång serie av Serial? Jag tror ni är några stycken. Poddlandskapet har blivit mer diversifierat och mindre lägereld. Men det betyder inte att den senaste säsongen av Serial inte var bra. Den var jättebra. Sarah Koenig är Sarah Koenig och ingen är som hon. Bara en sådan sak. Serien handlar om Guantánamo och Sarah Koenig har velat berätta den här historien i många år, men inte förrän nu var det görbart. Inte förrän nu fanns det människor som ville prata. Det är uppenbart när man lyssnar att Guantánamo fortfarande är ett öppet sår för många amerikaner. Ett sår som man fortfarande inte har fått en möjlighet att börja läka, eftersom fängelset där amerikansk lag inte gäller fortfarande existerar.